Το ρολόι της ομορφιάς


Ξαφνικά ανακαλύπτετε μία ρυτίδα που ήσαστε απόλυτα σίγουρη ότι δεν υπήρχε χθες. Ησυχάστε, ο χρόνος δεν προχωράει τόσο γρήγορα. Δεν είναι ο χρόνος ο χειρότερος εχθρός του δέρματος σας. 

Η φυσική διαδικασία γήρανσης επιταχύνεται από: 
Την έκθεση στον ήλιο 
Το κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό)
Τις τοξίνες του περιβάλλοντος
Την κατανάλωση αλκοόλ
Τη φτωχή διατροφικής αξίας δίαιτα
 Τα σκληρά σαπούνια
 Την έλλειψη ύπνου και το άγχος   
                                           

Γνωρίστε μερικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος:



Τα δερματικά κύτταρα που δημιουργούνται είναι μεγαλύτερα και το σχήμα του είναι ακανόνιστο και αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς. Υπάρχουν λιγότερα στρώματα νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Μειώνονται τα μόρια συγκράτησης υγρασίας που περικλείουν τα αναπτυσσόμενα δερματικά κύτταρα του ανώτερου στρώματος του δέρματος.

Η πυκνότητα σε χρωμοκύταρα είναι είκοσι φορές μικρότερη κάθε δέκα χρόνια., ταυτόχρονα αυξάνετε η παραγωγή της μελανίνης σε μικρές περιοχές και έτσι δημιουργούνται οι κηλίδες γήρανσης.

Τα ανοσοκύτταρα του δέρματος που το βοηθούν να προστατευτεί, τα κύτταρα του Langerhans, μειώνονται στο μισό από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης μέχρι το γύρας, ενώ μειώνονται ακόμα περισσότερο με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τα κύτταρα πού ονομάζονται ινοβλάστες και παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη γίνονται λιγότερο ενεργά.

Οι ίνες κολλαγόνου, που χαρίζουν στο δέρμα την ανθεκτικότητα του, γίνονται πιο παχιές και πιο εύθραυστες και μειώνονται κατά 1% περίπου κάθε χρόνο.

Οι ίνες ελαστίνης, που χαρίζουν στο δέρμα την ελαστικότητα του, χαλαρώνουν και σπάζουν εύκολα, ενώ μειώνονται σταδιακά.

Θεμέλιος ουσία που συγκρατεί μαζί της ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης γίνεται λεπτότερη.

Τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν τις θρεπτικές ουσίες και απομακρύνουν τα κυτταρικά απόβλητα από το δέρμα ελαττώνονται. Αυτά που απομένουν μπορεί να διασταλούν και τα τοιχώματα τους μπορεί να γίνουν πιο παχιά. Έχουν την τάση να μπλέκονται και να σπάζουν.

Μυστικά Ομορφιάς