Γνωρίστε το δέρμα σας



Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό σας, αποτελώντας περίπου το 16% του συνολικού βάρους του σώματός σας. Κάθε 2,5 τετραγωνικά εκατοστά δέρματος στο πρόσωπο έχουν περίπου 65 τρίχες, 100 αδένες έκκρισης λίπους, 650 ιδρωτοποιούς αδένες, 71 μέτρα νεύρων και 17 μέτρα αιμοφόρων αγγείων. 
Το δέρμα είναι επίσης ένα σημαντικό αμυντικό όργανο. Δημιουργεί μελάχρωση για να προστατεύσει το ευαίσθητο γενετικό του υλικό από την ακτινοβολία. 



Το ανθρώπινο δέρμα αποτελείται από τρεις κύριους ιστούς με διαφορετικές λειτουργίες: την επιδερμίδα, το κύριος δέρμα ή χόριο και το υπόδερμα. 



Η επιδερμίδα: έχει πάχος 75-150 μm, αποτελείται από 4 στιβάδες οι οποίες από κάτω προς τα πάνω διακρίνονται: 


1. στη Βασική στιβάδα που αποτελείται από κερατινοκύτταρα και μελανοκύτταρα με μεγάλους πυρήνες.


2. Την Ακανθώδη στιβάδα που αποτελείται από πολλές σειρές πολυεδρικών κυττάρων με πυρήνα.


3. Την Κοκκιώδη στιβάδα που αποτελείται από πεπλατυσμένα κύτταρα και κοκκία κερατοϋαλίνης.


4. Και την Κεράτινη στιβάδα που είναι συμπαγής και αποτελείται από απύρηνα κερατινοκύτταρα.


Οι άλλη τύποι κυττάρων που υπάρχουν στην επιδερμίδα είναι τα μελανοκύτταρα ή χρωστικά κύτταρα, τα κύτταρα Langerhans-κύτταρα του ανοσοποιητικού και τα κύτταρα Merkel τα οποία σχετίζονται με την αίσθηση.


Η επιδερμίδα καλύπτεται από ένα υδρολιπιδικό φιλμ 0,05-1,5 μm, που είναι υπεύθυνο για την ευχάριστη αίσθηση, την απαλή αφή, την όμορφη εμφάνιση και την προστασία του δέρματος όταν βέβαια υπάρχει καλή ενυδάτωση. 


Κύριος δέρμα ή χόριο - βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και αποτελεί το ९०% του πάχους του δέρματος σας και μπορεί να θεωρηθεί το νευρικό κέντρο του - εκεί εκτελούνται οι σημαντικότερες λειτουργίες। το χόριο περιέχει νευρικές απολήξεις που με τα ειδικά τους όργανα αισθητικότητας στέλνουν συνεχώς στα νευρικά κέντρα μηνύματα που προέρχονται από ερεθίσματα απτικά, θερμικά και πόνου, περιέχει επίσης τους ιδρωτοποιούς αδένες, τους σμηγματογόνους αδένες (που παράγουν ένα λιπαρό έκκριμα το οποίο προστατεύει το δέρμα), τους θύλακες των τριχών και τα αιμοφόρα αγγεία.


Οι ιδρωτοποιοί αδένες του χορίου συμβάλλουν στην παραγωγή του όξινου μανδύα του δέρματος, ενός λεπτού στρώματος σμήγματος και ιδρώτα που μας προστατεύει από μολύνσεις, βακτήρια και μύκητες. Ο όξινος μανδύας είναι ένας ισχυρός φραγμός. Δύστυχος, πολλές φορές τον αφαιρούμε άθελά μας χρησιμοποιώντας ακατάλληλα σαπούνια που διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία οξύτητας και αλκαλικότητας του δέρματος (το λεγόμενο pH).


Το χόριο περιέχει επίσης ένα πυκνό πλέγμα κολλαγόνου και ελαστίνης, των δύο πρωτεϊνών που χαρίζουν στο δέρμα τη δύναμη και την ελαστικότητα του. 

Λιπώδες υπόδερμα—κάτω από την επιδερμίδα και το χόριο βρίσκεται ένας ιστός που αποτελείται κυρίως από λίπος. Αυτό το στρώμα λίπους μονώνει και προστατεύει τα εσωτερικά όργανα και λειτουργεί σαν ένα είδος μαξιλαριού που διατηρεί το δέρμα μαλακό και ελαστικό.

Μυστικά Ομορφιάς