Ορμόνες



Ορμόνες βρίσκονται μέσα στον οργανισμό μας σε μικροσκοπικές ποσότητες, όμως μας έχουν πραγματικά στο χέρι. Για πολύ καιρό ο ρόλος τους είχε υποτιμηθεί, σήμερα όμως οι ορμόνες θεωρούνται οι πραγματικοί κυρίαρχοι και ρυθμιστές της ψυχοσωματικής μας κατάστασης. ¨όταν το ορμονικό μας σύστημα δυσλειτουργεί, τότε αυτό προκαλεί φυσιολογικό και/ή ψυχικό χάος. Γι’ αυτό   το λόγο γίνονται πάνω σε διάφορα χάπια και κρέμες ορμονών, που στο μέλλον θα μας κάνουν πιο υγιείς, πιο όμορφες και πιο νέες. Το θαυματουργό χάπι δεν έχει βρεθεί ακόμα-παρ όλα αυτά μπορούμε μέχρι τότε να κάνουμε πολλά για να βοηθήσουμε το ορμονικό μας σύστημα. 

Μικρή δόση, μεγάλη επίδραση
Τα σημεία παραγωγής τους είναι κατανεμημένα σε ολόκληρο τον οργανισμό. Ορμόνες εκκρίνονται από την υπόφυση και την επίφυση του εγκεφάλου, από το θυρεοειδή αδένα και το πάγκρεας, τα επινεφρίδια, τις ωοθήκες και τα λιπώδη ιστό. Μέσω της κυκλοφορίας του αίματος καταλήγουν στον προορισμό τους, που καθορίζεται από ένα κεντρικό σημείο ελέγχου, τον υποθάλαμο. Αυτός αντιδρά στα σωματικά και ψυχικά ερεθίσματα και ελέγχει την παραγωγή και έκλυση των ορμονών. Πιθανολογείται η ύπαρξη περισσότερων από χίλιες διαφορετικές ορμόνες. Αυτή τη στιγμή είναι γνωστές οι εκατό από αυτές. Προκειμένου να αισθανόμαστε καλά – και να δείχνουμε το ίδιο-πρέπει να υπάρχει ορμονική ισορροπία στον οργανισμό μας. Το κατά πόσον υπάρχει ορμονική υπολειτουργία ή υπερλειτουργία είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί από εμάς τις ίδιες αλλά μόνο με μία λεπτομερειακή ιατρική εξέταση.

Οι σημαντικότερες ορμόνες για το δέρμα, τα μαλλιά και τη σιλουέτα

Οιστρογόνα  Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό, τον εφοδιασμό των κυττάρων και την αναγέννηση του δέρματος. Μετά το 35 ο έτος της ηλικίας επιβραδύνεται βαθμιαία η παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες, μέχρι την τελική παύση της παραγωγής τους μετά την εμμηνόπαυση. Μια γυναίκα που θέλει να είναι βέβαιη για την παραγωγή οιστρογόνων στον οργανισμό της μπορεί και σε μία προηγούμενη φάση, δηλαδή μεταξύ 35 και 40 ετών, να κάνει μία σειρά εξετάσεων της λειτουργίας των ωοθηκών της.

Ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα Καθορίζουν την αξιοποίηση των θρεπτικών στοιχείων και το μεταβολισμό του συνόλου των κυττάρων του οργανισμό. Επίσης φροντίζουν για τη μεταφορά των άχρηστων στοιχείων και της επιπλέων ποσότητας νερού και αλάτων από το δέρμα. Όταν ελαττώνεται η παραγωγή των ορμονών, όπως εξαιτίας της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, τότε ο μεταβολισμός δε γίνεται σωστά: τα επακόλουθα είναι αίσθημα κόπωσης και αύξηση του σωματικού βάρους. Τότε μπορεί να βοηθήσει μόνο η ιατρική περίθαλψη: τα απαράδεκτα ¨χάπια αδυνατίσματος ¨ δεν έχουν καμία επίδραση στο ορμονικό επίπεδο.

Ανδρογόνα Οι αντρικές ορμόνες, που σε πολύ μικρές ποσότητες είναι απαραίτητες και στο γυναικείο οργανισμό, παίζουν ρόλο στη σεξουαλική επιθυμία αλλά και στην τριχοφυΐα (υπερβολική τριχοφυΐα ή τριχόπτωση) και στο δέρμα. Εάν επικρατούν τα ανδρογόνα, τότε πρέπει να εξισορροπηθεί η δράση τους με οιστρογόνα ή αντιανδρογόνους παράγοντες. Η θετική πλευρά των ανδρογόνων: κάτω από την επίδραση τους σχηματίζονται μύες και όχι λίπος και υπάρχει σαφώς λιγότερη κυτταρίτιδα.

Αυξητικές ορμόνες Η αυξητική ορμόνη σωματοτροπίνη ρυθμίζει όλες τις διαδικασίες στον οργανισμό που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ανανέωση. Κατά την περίοδο της εφηβείας εκκρίνεται κυρίως σωματοτροπίνη, ενώ στη συνέχεια η έκκριση της ελαττώνεται συνεχώς.

Τι μπορείτε να κάνετε για το ορμονικό σας σύστημα
Μόνο με τη σωστή διατροφή υπάρχουν διαθέσιμες πρώτες ύλες για το ορμονικό σας σύστημα. Για την ενίσχυση του είναι κυρίως απαραίτητη η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη C. Επίσης η παραγωγή ορμονών ενεργοποιείτε από το ηλιακό φως. Το άγχος αντίθετα δε βλάπτει μόνο την παραγωγή ορμονών και αλάτων αλλά επίσης οι ορμόνες που απελευθερώνονται εξαιτίας του άγχους καταστρέφουν στοιχεία όπως το κολλαγόνο και παρεμποδίζουν τη διαίρεση των δερματικών κυττάρων, με αποτέλεσμα το δέρμα να δείχνει ζαρωμένο και γκρίζο.
Αυξητικές ορμόνες: είναι απαραίτητος ο πολύς ύπνος αλλά και η κατανάλωση τροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες, διότι αυτές οι ορμόνες είναι ενεργές κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι υδατάνθρακες (ιδιαίτερα η ζάχαρη) παρεμποδίζουν την παραγωγή τους.
Ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα: τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατανάλωση θαλασσινού ψαριού και χρήση μόνο ιωδιούχου αλατιού.

Οιστρογόνα: θεραπευτικά φυτά με ουσίες που προσμοιάζουν στα οιστρογόνα ή που διεγείρουν τις ωοθήκες είναι μεταξύ άλλων, η αλχειμίλη, οι ρίζες  ανεμώνης, το δεντρολίβανο και ο λυκίσκος. Υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν μικρές ποσότητες ουσιών που δρουν παρόμοια με τα οιστρογόνα . τέτοια είναι τα προϊόντα σόγιας, τα γογγύλια, τα κόκκινα τεύτλα, τα αράπικα φιστίκια, τα αμύγδαλα, οι νιφάδες βρόμης, το καλαμπόκι, το πίτουρο και τα μήλα. Εχθροί των οιστρογόνων είναι το κάπνισμα, η ζάχαρη, οι τροφές με πολλά λιπαρά και οι υπερβολικές ποσότητες καφέ.                                      

       

Μυστικά Ομορφιάς