Τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης;



Τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης; Είναι γεγονός! Δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε επ’ αόριστον. Τα καλλυντικά σας έχουν ημερομηνία λήξης. Ψάξτε τη στις συσκευασίες τους.

Κανόνας των τριάντα μηνών. Σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα καλλυντικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που έχουν διάρκεια ζωής μικρότερη από τριάντα μήνες και εκείνα τα οποία διατηρούνται περισσότερο. Στην πρώτη περίπτωση, η ημερομηνία αναγράφεται στη συσκευασία. Στη δεύτερη, ο χρόνος ζωής τους αρχίζει από τη στιγμή που ανοίγουμε το προϊόν. Ποιος είναι αυτός: Για να τον βρείτε, αναζητήστε πάνω στη συσκευασία του προϊόντος το σήμα με το ανοιχτό βαζάκι δίπλα στο οποίο υπάρχει ένας από τους αριθμούς 3, 6, 9, 12, 18 ή 24 και το γράμμα Μ. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν λήγει αντίστοιχα σε 3, 6, 9, 12, 18 ή 24 μήνες μετά την πρώτη του χρήση. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάποιες μάσκαρα αναγράφουν ως διάρκεια ζωής τους τρεις μήνες, ενώ άλλες τους έξι. Αυτό συμβαίνει γιατί η ημερομηνία λήξης τους καθορίζεται και εξαρτάται από τη σύνθεση τους. Επίσης αν και οι περισσότερες κρέμες, τα αντηλιακά και τα σαμπουάν διαρκούν συνήθως μέχρι και δώδεκα μήνες μετά την πρώτη χρήση, οι κρέμες ματιών διαρκούν μόνο από έξι έως εννέα. 
Πρέπει ακόμα να ξέρετε: Τα καλλυντικά περιέχουν ποικίλα συστατικά, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο ευπαθή. Οι συσκευασίες σε σπρέι ή ντισπένσερ προστατεύουν καλύτερα το προϊόν από εξωτερικές επιθέσεις, όπως βακτήρια και μικρόβια, ενώ αυτές σε βαζάκια στα οποία βάζουμε μέσα τα δάχτυλά μας τα αφήνουν περισσότερο εκτεθειμένα. Το ρίσκο μόλυνσης της καλλυντικής ουσίας εξαρτάται επίσης από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ. Εάν είναι μεγαλύτερη του 20%, ο κίνδυνος μειώνεται. 



Αρώματα: Η διάρκειά τους καθορίζεται από τη σύνθεση τους, την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ και τη μορφή της συσκευασίας τους. Τα σπρέι διατηρούνται περισσότερο από τα μπουκάλια με πώμα. Ορισμένα συστατικά είναι πιο ευαίσθητα στο φως με αποτέλεσμα το χρώμα του αρώματος να αλλάζει. Για να γίνει όμως αυτό, συνήθως περνούν πολλά χρόνια. Άλλωστε αυτό δεν σημαίνει ότι το προϊόν είναι επικίνδυνο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να καταλάβετε αν αξίζει να κρατήσετε το άρωμά σας είναι να εμπιστευτείτε τη μύτη σας. Αν η μυρωδιά του σας είναι ευχάριστη, τότε όλα πάνε καλά. Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους, φυλάξτε τα σε ένα ντουλάπι με θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το φως. 

Καλλυντικά bio: Διαρκούν λιγότερο ή περισσότερο; Υπόκεινται και αυτά στις ίδιες διατάξεις όπως και τα υπόλοιπα καλλυντικά. Επειδή όμως συνήθως περιέχουν λιγότερα συντηρητικά, η σύνθεσή τους είναι πιο ευαίσθητη και καλό είναι να μην τα χρησιμοποιείτε ύστερα από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Μυστικά Ομορφιάς