Ώριμο δέρμα

Ο όρος εμμηνόπαυση περιγράφει τη φάση της διακοπής της εμμηνόρροιας και το χρονικό διάστημα της απουσίας του κύκλου που τη διαδέχεται. Κατά τη διάρκεια εμμηνόπαυσης οι γυναίκες υφίστανται μία μεγάλη ορμονική αλλαγή. Οι ωοθήκες παράγουν όλο και λιγότερα οιστρογόνα και ορμόνες του ωχρού σωματίου. Σε αυτή τη φάση το δέρμα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμονικές αλλαγές, ιδιαίτερα, η μείωση των οιστρογόνων έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λεπτό, πιο θαμπό, να μην αιματώνεται τόσο καλά και να αποθηκεύει λιγότερη υγρασία. Το δέρμα μοιάζει ξηρό ή προκαλεί κνησμό. Οι γυναίκες που ποτέ δεν είχαν ακνεϊκές εξάρσεις μπορεί τώρα να παρουσιάσουν σπυράκια, καθώς έχουν λιγότερο οιστρογόνο για να περιορίσει το ανδρογόνο που κυκλοφορεί στο σώμα τους και διεγείρει την παραγωγή σμήγματος. Για τον ίδιο λόγω, μπορεί να παρουσιάσουν περισσότερη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και να ιδρώνουν περισσότερο. Επιπλέον καθώς το δέρμα λεπταίνει με την ηλικία, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν περισσότερο εμφανή καταστροφή από τον ήλιο, όπως καφέ κηλίδες και διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία, αλλά και πολύ ευαίσθητο δέρμα. Πρέπει, λοιπόν να προσέχουν ακόμη περισσότερο τον ήλιο και τον άσχημο καιρό (κρύες θερμοκρασίες και άνεμος).

Τι μπορεί να βοηθήσει το δέρμα μας κατά την εμμηνόπαυση; 


Να καθαρίζεται το πρόσωπό σας με γαλάκτωμα ή πολύ λιπαρό σαπούνι και χλιαρό νερό.
Να χρησιμοποιείται προϊόντα με συστατικά και τεχνολογία που στοχεύουν στη διέγερση του φυσικού μηχανισμού παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν φυτοοιστρογόνα που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων.
Χρησιμοποιείται κάθε βράδυ μία λιπαρή κρέμα νυχτός που εκτός από την αντιρυτιδική και συσφικτική της δράση θα περιέχει ουσίες που ενισχύουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας.
Στο ιατρείο οι βαθιές ρυτίδες μπορούν να γεμίσουν με διάφορα ενέσιμα εμφυτεύματα πχ. υαλουρονικό οξύ, να μειωθούν ως προς την εμφάνισή τους με ενέσεις αλλαντικής τοξίνης (botox) ή να γίνει μεσοθεραπεία, δηλαδή ενέσεις με ουσίες που μπορούν να διεγείρουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Επίσης, τα χημικά πίλινγκ θα ανανεώσουν την επιδερμίδα και θα περιορίσουν σε κάποιο βαθμό το βάθος και την ένταση των ρυτίδων.

Μυστικά Ομορφιάς